Hipnoza Beograd

Hipnoza Beograd, dr Radivoje Delić → KONTAKT

Hipno-Psiho Centar, Simićeva 16,  Senjak

Šta je hipnoza?

Postoji mnogo definicija o tome šta je to hipnoza.

Jedna od njih, koja možda najbolje opisuje fenomen hipnoze, je ta da je hipnoza veštački izazvano stanje izmenjene, sužene svesti. To stanje se karakteriše uvećanom pažnjom, koncentracijom i izuzetno povećanom sugestibilnošću.

Stanje hipnoze nije stanje sna, iako je u toku hipnoze moždana aktivnost usporena, a kora velikog mozga inhibirana. Ali to nije difuzno kao kod sna, već parcijalno pogađajući uglavnom motorne zone u kori velikog mozga. U pravom snu, mentalna aktivnost je zaustavljena, dok je u hipnozi mentalna aktivnost održana i aktivna.

Hipnotičko stanje se karakteriše koncentracijom pažnje i izuzetno velikom sugestibilnošću. Ona je daleko veća nego u budnom stanju. To omogućava implementaciju hipnotičkih i posthipnotičkih sugestija koje deluju dugotrajno po izlazu iz hipnotičkog sna. Najčešći opis hipnotičkog sna je osećaj duboke relaksacije, prijatno, mirno stanje slično meditaciji.

U stanju hipnoze klijent nikada ne spava, svestan je a pojedina čula su osetljivija nego u budnom stanju.
Kod pojedinih klijenata postoji određena doza straha od prve hipnoterapijske seanse. Ona je izazvana uglavnom strahom od nepoznatog iskustva koji ih očekuje kao i osećanjem gubitka kontrole tokom hipnotičkog sna.

Hipnoterapeut je tu da pomogne, pa se posle prve seanse ovo osećanje gubi i klijenti sa uživanjem ulaze u hipnotičko stanje kod svake sledeće hipnoterapijske seanse. Pogledajte: Kako ostaviti pušenje uz pomoć hipnoze?

Istorija
razvoja hipnoze

Upotrebljavali su je hiljadama godina unazad stari Kelti i Druidi, u staroj Indiji, na Tibetu, u Persiji, Egiptu…

Poznati su  “Hramovi sna” starih Egipćana u kojima su hiljadama godina unazad, za vreme hipnotičkog sna, davane isceljujuće sugestije bolesnicima i onima kojima je pomoć bila potrebna.

Hipnoterapija dobijaju na popularnosti tokom drugog svetskog rata. Tada su, u nedostatku anestetika, britanski lekari uspešno koristili hipnozu za vreme operativnih zahvata.

Posle mnogo dogmi, skepsi, mitova, strahova, polemika, ali i naučnih ispitivanja fenomena hipnoze, 1955. britansko lekarsko društvo usvaja hipnozu kao zvanični medicinski metod u lečenju. 1958. godine to čini i američko lekarsko društvo.

1961. Američko udruženje psihijatara usvaja hipnozu kao zvanični metod psihijatrijskog lečenja. 1962. američko udruženje psihologa formira odeljenje za proučavanje hipnoze kao terapijskog metoda.

Zbog svoje efikasnosti, hipnoterapija je u svetu zauzela mesto jednog od najpopularnijih psihoterapijskih modaliteta.

Zbog sve veće popularnosti, Wall Street Journal svrstava hipnoterapiju u jedno od zanimanja 21-og veka.

Ocem moderne hipnoterapije smatra se Milton Erikson kao jedan od najpoznatijih američkih psihijatara i psihologa 20-og veka.

hipnoza beograd

Hipnoza Beograd

Hipno-Psiho centar, Senjak

Dr Radivoje Delic

Dr Radivoje Delić, osnivač Centra

Pitanja i odgovori

1) Da li je hipnoza opasna?
Hipnoza kao stanje i njeni fenomeni su potpuno bezopasni ukoliko je sprovodi stručno lice kvalifikovano za primenu hipnoze u medicinske, terapeutske svrhe. Hipnoterapeut bi trebalo da bude lice iz sfere medicinskih ili psiholočkih nauka i da poznaje osnove mentalnih poremećaja.

2) Da li stanje hipnoze može biti štetno?
Ne. Stanje hipnoze je prirodno stanje u kojem se nalazimo svakodnevno a najmanje dva puta dnevno: prilikom odlaska u san i izlaska iz sna.

3) Da li je hipnoza svemoguća u otklanjanju mentalnih poremećaja?
Ne. Hipnoza i njeni fenomeni se mogu uspešno koristiti bilo kao osnovna ili kao komplementarna tehnika u postupku otklanjanja mentalnih poremećaja.

4) Da li su efekti hipnoze trajni?
Odgovor na ovo pitanje mogu dati mnogobrojni dugogodišnji pušaći koji su se uz pomoć hipnoze trajno oslobodili ove zavisnosti.

5) U čemu je prednost hipnoze?
Prednost hipnoze
je u tome što je usmerena na rad direktno sa podsvešću u kojoj se najvećim delom kriju uzroci većine mentalnih poremećaja. Psihoterapijske tehnike usmerene su na rad sa svesnim delom uma, što je često nedovoljno za trajno rešenje problema.

6) Da li je hipnoza efikasnija od drugih psihoterapiskih tehnika?
Evo rezultata sprovedenih od strane “American Health Magazine”:

efikasnost hipnoze

Ulaz – Čekaonica – Prijemni deo – Ordinacija – Prostor za radionice i seminare

Hipnoza u Beogradu

Hipno-Psiho centar
Tel. 063 223-363