Lečenje anksioznosti psihoterapijom je metoda lečenja koja daje dugotrajno rešenje problema. Suština je u tome da klijent otkrije šta ga čini uznemirenim odnosno anksioznim i da nauči kako da promeni pogrešna životna uverenja i obrasce ponašanja pa da to primeni u praksi.

Lečenje anksioznosti lekovima i bez lekova

Kod odredjenih klijenata lekovi za anksioznost su se pokazali kao dobro sredstvo da se klijent „odmori“ od stanja u kome se nalazi, jer je anksioznost veoma iscrpljujuća. Problem je u tome što lečenje anksioznosti lekovima (farmakoterapijom) ne uklanja uzrok problema.

Po prestanku uzimanja lekova klijent se lako može vratiti u prethodno anksiozno stanje. U slučajevima prevelike uznemirenosti lekovi su neophodan deo terapije dok se klijent ne stabilizuje.

U lečenju anksioznosti mogu se zajedno koristiti odgovarajući lekovi i psihoterapija. Ovakav pristup može doprineti brzom i temeljnom izlečenju ili značajnom smanjenju tegoba klijenta.

Kako izlečiti anksioznost prirodnim putem?

Kod mnogih klijenata koji pate od anksioznih poremećaja, psihoterapija postiže bolji učinak od lečenja anksioznosti lekovima. Najbolje je javiti se stručnjaku za mentalno zdravlje – psihoterapeutu, koji će napraviti objektivnu procenu stanja i sačiniti efikasan plan lečenja.

Postoje različiti pristupi u lečenju anksioznih poremećaja. Svi oni mogu pomoći klijentu da prevaziđe neprijatan osećaj anksioznosti. Cilj je da obolela osoba poboljša kvalitet svog života i da konačno uživa u životu zahvaljujući boljem emocionalnom stanju.

Lečenje anksioznosti i stresa

Slika: Lečenje anksioznostiKlinička Hipnoza i Psihoterapija Beograd

Ukoliko Vas zanima lečenje anksioznosti na prirodan način, bez lekova, evo nekih strategija koje možete sami primeniti:

Prihvatanje

Jedan od načina da se prevaziđe anksioznost je da naučite da prihvatite da svaka nametljiva misao ne predstavlja legitiman razlog za brigu. Jednostavno rečeno, nije svaka misao istinita. Pokušajte sa pristupom zasnovanim na prihvatanju, koji uključuje:

  • identifikovanje misli
  • biti svestan trenutka kada se misao pojavi i
  • kada počinje da se povlači iz svesti

Ovaj pristup znači da posmatrate misao koju imate bez žurbe da je se rešite, da raspravljate sa njom ili da poverujete u nju. Jednostavno dopuštate da dođe i da prirodno ode bez fokusiranja na bilo šta u vezi sa njom.

Ispitivanje

Ovo je strategija koja može pomoći da promenite način na koji doživljavate stresne situacije. Ova tehnika je temelj tretmana koji se zove kognitivna bihejvioralna terapija (CBT). Kognitivno restrukturiranje nudi metode za kritičku procenu potencijalno iskrivljenih misli i zaključaka poput „On me ne voli“, kao i pogrešnih uverenja ili obrazaca ponašanja.

Postavljate sebi niz pitanja koja mogu podstaći uravnoteženiji pogled na tu mogućnost. Na primer, pomenuta negativa misao može da se pretvori u: „To što smo se posvađali ne znači da me ne voli i da je sa našom vezom završeno!“

 Izloženost

Osnovni koncept izloženosti je suočavanje sa situacijama koje izazivaju anksioznost. Cilj je da naučite da su loši ishodi podnošljivi i da uvek imaju i neke pozitivne strane. Kada se suočite sa strahom, ključno je da se uzdržite od ponašanja koje bi moglo „poništiti“ ovo učenje. Ovo se naziva prevencijom odgovora!

Na primer, vežba izlaganja može biti namerno neslaganje sa partnerom. Možete da zamišljate kako bi bilo kada bi stvarno upali u veliku svađu. Ponavljanje vežbe je preporučljivo sve dok ne nestanu okidači koji izazivaju anksioznost.

Deo prevencije odgovora je da uradite te stvari bez da se pitate da li je partner zaista ljut na Vas ili nije. Tako ćete naučiti da živite sa neizvesnošću. Ciklus anksioznosti često postaje začaran krug.

Prekid samo jedne veze u tom lancu može doprineti smanjenju neosnovane brige i anksioznosti do koje taj začaran krug obično vodi.

Ishrana

Istraživanja pokazuju da na nivo anksioznosti mogu uticati neke vrste hrane i pića koja konzumirate.

Jedna studija je utvrdila da su ispitanici koji su konzumirali više zasićenih masti i šećera imali veći nivo anksioznosti od onih koji su ih konzumirali manje. Uzimanje voća, povrća, zdravih masti i hrane bogate vlaknima – uz ograničavanje prerađene hrane – poboljšava raspoloženje.

Kofein može povećati nivo anksioznosti. Ako pijete više od jedne šoljice kafe dnevno, pokušajte da to smanjite ili eliminišete. Pratite da li se vaša anksioznost ublažava. Kofein se nalazi u mnogim čajevima, pićima i hrani. Zato gledajte sastave proizvoda da biste pratili koliko kofeina dnevno unosite.

Telesne vežbe

Ne brinite, to ne mora da bude neka duga i naporna vežba. Dovoljna je i šetnja od 10 minuta pa da se raspoloženje vidno poboljša. Fizičke vežbe su uvek dobrodošle. One poboljšavaju san, jačaju koncentraciju, oštrinu misli i smanjuju nivo nagomilanog stresa.

Vežbe svesti

Možete pokušati da ublažite anksioznost primenom tehnika kao što su jačanje pažnje i koncentracije.

Meditacija, duboko disanje i progresivna relaksacija mišića veoma pomažu u tome. Jedna stručna studija je otkrila da su ljudi koji su praktikovali tehniku poznatu kao meditacija svesnosti, doživeli značajno smanjenje stresa i anksioznosti.

Veza sa prirodom

Povezivanje sa prirodom je odličan način za lečenje anksioznosti. Studije otkrivaju da korišćenje bilo kog od pet čula da osetite prirodu, dovodi do blagotvorne opuštenosti. Na primer, šetnja šumom, posmatranje ptica, dodir lista, miris cveta, slušanje prirode.

Lečenje anksioznosti hipnozom

Hipnoterapija se pokazala kao izuzetno efikasna u lečenju anksioznih poremećaja. Kod odredjenih klijenata klinička hipnoza daje daleko brže i bolje rezultate od drugih psihoterapijskih tehnika.

Primena hipnoterapije je usmerena na rad terapeuta sa nesvesnim delom uma klijenta. Taj deo uma je izuzetno važan kod anksioznih stanja, bezrazložnih strahova, briga, strepnje, itd.

Osim kao samostalna terapijska tehnika, hipnoterapija se može primeniti i u završnim fazama psihoterapijskih tretmana, radi bolje i dugotrajnije stabilizacije mentalnog stanja klijenta. Zbog svoje efikasnosti, metode hipnoterapije se sve češće primenjuju u tretmanima anksioznih poremećaja.

Pogledajte naš članak: Kod kojih poremećaja je indikovana hipnoterapija?

Lečenje ankioznog stanja

Lečenje anksioznosti – Rezime:

Postoje različite vrste anksioznosti – anksioznih poremećaja. Anksiozno stanje lako ulazi u začarani krug iz kojeg je vremenom sve teže izaći. Na sreću, anksioznost je izlečiva. Zbog toga su i tretmani različiti za svaki pojedini slučaj.

Pomenute strategije prevazilaženja anksioznosti veoma su korisne, ali… Ne rizikujte – obratite se što pre stručnjacima za mentalno zdravlje da biste dobili jasna uputstva šta da radite i kako sebi da pomognete!

Načini na koji klijenti reaguju na tretmane anksioznosti su individualni. Odredjena terapijska tehnika može veoma pomoći odredjenom klijentu, ali to ne znači da će isto tako delovati i na druge klijente.

Strategije suočavanja, promene načina života, adekvatna terapija, ili upotreba pravih lekova, deo su plana za uspešno lečenje anksioznosti.

Pogledajte naš članak: Kako pobediti anksioznost na najlakši način!

Ako anksioznost izaziva poremećaje u vašem normalnom funkcionisanju, svakako potražite stručnu pomoć. Razgovarajte sa svojim lekarom ili psihoterapeutom o simptomima koje imate kako biste saznali koji pristup lečenju bi mogao da Vam najviše odgovara.

Samo na taj način možete iskoristiti sve šanse za lečenje anksioznosti na najbolji mogući način, kao i za njeno trajno otklanjanje iz Vašeg života!

Resursi: