Pokazatelji lošeg braka nisu uvek jasno definisani i spolja vidljivi. Istraživanja pokazuju da svaki par godišnje doživi u proseku pet do sedam neprijatnih bračnih izazova.

Da li i Vi imate nesuglasica u braku i u potrazi ste za održivim rešenjima?

Pošto ste ovde, verujem da znate da je partnerska psihoterapija jedna od najboljih opcija za rešavanje problema u braku. Zato sam, kao lekar i psihoterapeut, odlučio da ovde ukažem na to koji su glavni pokazatelji lošeg braka i na 6 osnovnih načina za rešavanje sukoba u braku.

Pokazatelji lošeg braka i 12 glavnih uzroka problema u braku

1.     Loša komunikacija i razlike u uverenjima i navikama

Neuspešno izražavanje misli, osećanja i potreba u braku vremenom dovodi do nesporazuma i emocionalnog distanciranja. Nesklad u razmeni emocija baca senku na sve ono što je nekada bila živa i uzbudljiva emotivna veza između supružnika.

Kako tišina između bračnih partnera raste, tako se širi ponor između njih, ostavljajući ih da žude za izgubljenom vatrom koju bi prave reči, kada bi bile izgovorene, mogle ponovo da zapale.

Neslaganja oko fundamentalnih pitanja kao što su religija, politika, tradicija, običaji, kultura ili etika, mogu dovesti do trajnih sukoba. Različiti pogledi supružnika na svet postaju izvor razdora, brišu osnove zajedništva i guše svaku nadu za premošćavanje ponora koji ih razdvaja.

Različiti stilovi roditeljstva, svaku odluku u vezi sa decom čine potencijalnim bojnim poljem. Nekada čvrsto tlo ispod roditelja se urušava, a njihov brak biva ugrožen roditeljskom neslogom.

2.     Nerealna očekivanja, nepoverenje, ljubomora

Verovanje da brak mora da bude savršen može dovesti do razočaranja, ostavljajući oba partnera u nemogućnosti da razumeju i prihvate nesavršenosti bračne zajednice.

Na temeljima predrasuda i nerealnih očekivanja, jačaju sumnje u budućnost i trajnost veze između partnera, što već u startu nagriza samu osnovu braka.

Suština bračne veze je ugrožena onog trenutka kada se naruši međusobno poverenje. Vera u partnera je egzistencijalno pitanje posvećenosti iskrenom partnerstvu koje, ukoliko je ugroženo, neretko dovodi do sumnji i brige za budućnost.

Ljubomora kao izraz nepoverenja, nagriza stabilnost emotivne veze. Konstantna borba protiv ovog unutrašnjeg demona vodi u stalne sukobe koji partnere sve više emotivno udaljavaju.

Ljubomorni ispadi u vezi sa karijerom i profesionalnim uspehom partnera, takođe mogu biti uzrok stalne napetosti. Želja za harmonijom i zajedničkim napretkom često ostaje samo želja.

3.     Emocionalno zanemarivanje i problemi sa intimnošću

Fizička i emocionalna bliskost vremenom može oslabiti, uzrokujući nezadovoljstvo i kidanje nekada čvrstih veza. Ono što je bilo izvor ljubavi postaje praznina. Nedostatak emocionalne pažnje i intimnosti slabi odnose i dovodi do usamljenosti i nepotrebnih sukoba.

Manjak fizičke naklonosti je siguran put do potpune emocionalne i fizičke distance, ostavljajući oba partnera da žude za nekadašnjom toplinom i nežnošću.

Neverstvo je posebno težak problem. Ako se jedan ili oba partnera upuste u intimne odnose van braka, to izaziva duboke emocionalne lomove koje je jako teško popraviti.

4.     Nesklad između ličnih ambicija i izazova bračnog života

Žongliranje između lične karijere i porodičnih obaveza može dovesti do zanemarivanja braka. Kada karijera jednog partnera ima prednost nad karijerom onog drugog, konflikt je neizbežan.

U tim okolnostima, zajedničko putovanje u istom pravcu, postaje pogodno tlo za bračne sukobe. I dok partneri sagorevaju na poslu, jaz između njih se širi, a budućnost braka tamni zbog suprotstavljenih ambicija i neusklađenih vizija bračnog života.

Svađe oko kućnih poslova

Pitanja ko bi i šta trebalo da radi u zajedničkom domu, mogu dovesti do mnogih frustracija. Kako tenzije rastu, tako nekada harmonično porodično okruženje postaje teren na kome oba partnera insistiraju na nekoj pravednijoj podeli kućnih obaveza.

Manjak kvalitetnog zajedničkog vremena i interesa

Prepunjeni dnevni rasporedi mogu dovesti do toga da bračni parovi premalo vremena provode zajedno. Nedostatak zajedničkih interesovanja dovodi do slabljenja bračnih veza i zajedno doživljenih iskustava. Kako partneri teže da zadovolje samo svoje strasti, tako nestaje prostor za zajednički život.

Problemi sa finansijama

Finansijska nestabilnost može uzrokovati permanentni stres oba supružnika. Nesuglasice oko upravljanja finansijama, dugovi i različite navike potrošnje, mogu učiniti da svako pitanje novca postane iskra potencijalnog sukoba.

5.     Nesuglasice sa članovima šire porodice

Neslaganja sa tazbinom ili uplitanje šire porodice u bračni život svojih članova, može dovesti do pogoršanja međusobnih odnosa, pa i do raspada bračne zajednice.
Mešanje rodbine u život partnera može da ugrožava autonomiju bračnog para. Pritisci rođaka mogu izazvati bračne sukobe ukoliko jedan od partnera pokuša da se odupre.

6.     Zdravstveni problemi i zloupotreba štetnih supstanci

Ozbiljne bolesti i drugi zdravstveni izazovi prisiljavaju partnere da se suoče sa krhkošću zajedničkog života. Problemi sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija, anksioznost ili poremećaji strukture licnosti, mogu narušiti bračnu harmoniju i emocionalnu stabilnost braka.

Zloupotreba štetnih supstanci kao što su droga ili alkohol od strane jednog ili oba partnera može izazvati ozbiljna neslaganja u vezi. Kako upotreba štetnih supstanci uzima maha, tako se brak suočava sa destruktivnim dejstvom supstace koja razara ljubav i partnere gura sve dublje u tamu zavisnosti.

7.     Borba za premoć i prekoračenje granica

Mnogi sukobi u braku nastaju zbog želje jednog partnera da donosi odluke za oboje, što je za onog drugog frustrirajuće i neprihvatljivo. Borbe za premoć jednog parnera nad drugim, čini parnerstvo neodrživim, pogotovo ako drugi teži za jedinstvom usred razlika.

Nadmetanje za kontrolu i dominaciju u brčnoj zajednici čest je izvor stalnih sukoba. U braku svaki partner ima pravo i potrebu da čuva ličnu autonomiju u prihvatljivim granicama. Zadiranje u privatnost i intimu partnera, samo šteti zdravim odnosima.

8.     Nedostatak smisla za izvinjenje, opraštanje i kompromis

Tvrdoglavost, nespremnost ili nesposobnost da pronađu sredinu, ometaju partnere da kroz saradnju rešavaju nesporazume. Nemogućnost konstruktivnog rešavanja nesuglasicama dovodi do sve dubljih frustracija.

Nepriznavanje grešaka i izostanak izvinjenja, kod oba partnera mogu biti nepremostiva prepreka za pomirenje, kontrolu emocija, istinsko kajanje i trajni oprost. Dugotrajna ljutnja zbog nerešenih pitanja truje bračnu vezu toliko da oprost ili kompromis postaju nemoguća misija.

9.     Društvena izolacija i preterana zavisnost od partnera

Udaljavanje parova od prijatelja i društvenih aktivnosti, vodi u usamljenost i zavisnost jednog od drugog. Neki parovi postaju samozadovoljni, što vremenom vodi u emocionalnu inertnost, dosadu i nestanak bilo kakvog uzbuđenja. Monotonija zamenjuje živost nekadašnjih odnosa, dok partnere nagriza potreba da ih obnove.

Preterana zavisnost jednog partnera od drugog dovodi do prekida individualnog razvoja i samoispunjenja i padanja u sve dublju zavisnost. Određena nezavisnost i stalni lični razvoj su neophodni za održavanje samopouzdanja, integriteta i individualnosti partnera.

10. Starenje i problemi u vezi sa godinama

Brige vezane za starenje zahtevaju pažljivo prilagođavanje i podršku. Tokom krize srednjih godina, pojedinci mogu doživeti period samorefleksije i nesigurnosti, što loše utiče na brak.

Kako supružnici stare
tako njihovi intimni odnosi postaju problematičniji. Oni počinju da se sukobljavaju u želji za razumevanjem i pokušajima da se prilagode novim životnim potrebama.

11. Težak fizički i emotivni gubitak

Suočavanje sa smrću bliske i voljene osobe, ili sa nekim drugim emotivnim gubitkom, može opteretiti brak, jer trenuci duboke tuge traže utehu i podršku od partnera. Ukoliko ta podrška izostane ili nije adekvatna, pitanje je trenutka kada će između partnera doći do nesuglasica.

12.  Zavisnost od tehnologija

Prekomerno vreme provedeno ispred TV ekrana i digitalnih medija, neminovno dovodi do zanemarivanja partnera. Kod zapostavljenog supružnika može da prevladava težnja za povratak ljudskoj komunikaciji što dovodi do stalne napetosti i sukoba.

Pokazatelji lošeg braka - rešenja 

6 ključnih načina za rešavanje problema u braku

Za rešavanje bračnih problema, parovi mogu da koriste ove mogućnosti:

1.     Otvorena i iskrena komunikacija

Otvorena komunikacija je okosnica čvrstog braka. Iskren razgovor može otkloniti uzroke konflikata, rešiti mnoge nesporazume i ojačati međusobno razumevanje.

Obnova poverenja moguća je samo ako obe osobe mogu mirno i bez osude da izraze svoja osećanja i nedoumice. Neophodno je da jedan partner sluša dok drugi govori, i da odgovori na ono što je čuo pre nego što krene sa svojom pričom.

Uvek govorite u svoje ime i izražavajte svoja osećanja u prvom licu. Bolje je da kažete: “Jako mi je žao što više nismo zajedno”, nego “Zbog tvojih obaveza nikada nismo zajedno”.

Izbegavajte da optužujete partnera i da kod njega stalno izazivate osećaj krivice. Umesto toga govorite o sebi i svojim osećanjima vezanim za dati problem ili situaciju.

2.     Kvalitetno zajedničko vreme

Negujte svoju ljubav i ne dopustite da nestane. Zajedničko slušanje muzike, gledanja TV serije, šetnje, izlasci na omiljena mesta i slično, doprinose osećanju međusobne povezanosti.

Provođenje kvalitetnog vremena zajedno je kamen temeljac u rešavanju mnogih bračnih poteškoća. Zauzeti pitanjima svakodnevnog života, parovi često gube intertesovanje jedno za drugo. To rezultira osećanjem zanemarenosti i usamljenosti koje postaje povod za svađu.

Pokušajte da u ulozi roditelja učestvujete ravnopravno tako da ne zapostavite ulogu supružnika. Između angažovanja oko deteta (dece), pronađite vreme koje ćete posvetiti jedno drugom. Stvorite mrežu podrške. Uključite šire članove porodice, prijatelje ili dadilju (ako možete) da pričuvaju vaše dete (decu) u vreme koje želite posvetiti sebi.

3.     Konstruktivni razgovor i rešavanje osnovnih problema

Razgovarajte i budite konstruktivni. Uključite razum, ne vređajte se, držite se teme i ne pokrećite uvek ista pitanja. Kada se umesto razgovora svađate, to je znak da emocije nadvladavaju razum. Tada izgovorite ono što inače ne biste i samo pogoršate situaciju.

Osnovni životni problemi mogu da pogoršaju neke veće izazove. Svađe su češće kada se isti problemi ponavljaju zato što osnovni uzroci ostaju nerešeni.

Svakodnevni stres može poništiti pozitivnu energiju, ostavljajući parovima malo snage i volje za međusobne odnose. Ukoliko se stalno kritikujete, vičete i prigovarate jedno drugom, krajnje je vreme da preispitate svoje odnose i otklonite uzroke koji dovode do takvog ponašanja.

Kada partner dolazi kući sa problemima, to za onog drugog može biti jako stresno. A kada partner čuti i potpuno se zatvara, to je takođe, prilično stresna situacija. Zato oboje dajite sve od sebe da stres otklonite ili bar ublažite, uz puno međusobno uvažavanje i iskreno razumevanje.

Razumevanje, oprošaj i kompromis (dogovor)

Razumevanje uključuje spremnost na odricanje od ličnih želja u korist veze, i želju obe strane da postignu kompromis kao gradivni element za uspešan brak.

Praštanje je od suštinskog značaja za održivost braka i rešavanje bračnih problema. To uključuje ignorisanje prošlih sporova, empatiju i iskrenu želju za harmonizovanjem odnosa.

Razumljivo je da se neke stvari ne mogu odmah oprostiti, ali imajte na umu da beskonačno gajenje ljutnje samo šteti vašem miru i umnožava razloge za nove rasprave.

4.     Cenite sebe i uvažavajte osećanja partnera (partnerke)

Ne menjajte sebe na svoju štetu da biste zadovoljili sve zahteve partnera, jer možete izazvati nove probleme, a stare nećete rešiti. Biti u braku ne znači da sebe morate podrediti bračnoj rutini. Naprotiv, da biste bili dobar partner, održavajte sebe i sve ono što daje radost Vašem životu.

To podrazumeva da pružite svom supružniku (supruzi) priliku da govori i izrazi svoja osećanja. Čak i ako se ne slažete u svemu, nemojte ignorisati njegova (njena) osećanja. Zamislite sebe u njegovom (njenom) položaju i pokušajte da razumete zašto se tako oseća.

5.     Negujte pozitivan stav i radite na svom usavršavanju

Uspešni parovi održavaju pozitivan stav tokom rasprave o bračnim pitanjima. Ako stvari krenu prema svađi, oni čine sve da se emocije stišaju. U rešavanju bračnih problema oni zajedno odlučuju šta je najbolje rešenje za njih kao supružnike.

Nemojte hraniti svoj ego insistiranjem na dokazivanju da druga strana nije u pravu. Umesto toga fokusirajte se na problem i rešenje da biste oboje bili srećniji. Ne insistirajte da sve bude “po vašem”, već budite potpuno otvoreni za mišljenje i potrebe svog bračnog druga.

Lični razvoj unosi pozitivne promene u partnerske odnose. Ovo uključuje razvoj sposobnosti za strpljenje, bolje razumevanje, toleranciju i ostale veštine emocionalne inteligencije bitne za održavanje skladnog braka.

U želji da problem reše, supružnici često guše jedno drugo. Oni moraju naučiti da je potrebno vreme da bi se nesuglasice rešile zdravim rasuđivanjem, a ne uzavrelim emocijama.

Bračni partneri ne smeju biti vreće za međusobno udaranje. Takvo ponašanje zahteva ozbiljan rad na ličnoj emocionalnoj stabilnosti, kako bi se izašlo iz kruga nezdravih odnosa.

6.     Odbacite potrebu za stalnim uveravanjem i dokazivanjem

Normalno je da bračni partneri povremeno požele uveravanja da ih drugi partner voli, ali stalno insistiranje na tome može biti znak preterane nesigurnosti u sebe i svoje vrednosti.

Brak može ući u duboku krizu ukoliko jedan od partnera otkrije da ga onaj drugi potajno proverava. Ako sumnjate u bilo šta, najbolje je da o tome što pre staloženo porazgovarate. Ako rešenje odlažete i sumnje prikrivate, to će se kad-tad razviti u ozbiljne nesporazume.

Nesporazumi u braku

Pokazatelji lošeg braka i rešenja – Zaključak

Na kraju želim da naglasim da rešavanje problema u braku zahteva:

  1. Otvorenu i iskrenu komunikaciju između bračnih parova.
  2. Redovno iskazivanje naklonosti (lepa reč, poljubac, zagrljaj, poklon…).
  3. Kvalitetno zajedničko vreme i interesovanja.
  4. Rad na jačanju poverenja i veštine opraštanja.
  5. Vežbanje razumevanja i izgradnje kompromisa.
  6. Fokusiranje na rešavanje osnovnih uzroka neslaganja.
  7. Prihvatanje podrške od porodice i prijatelja.
  8. Uvažavanje ličnog integriteta i autonomije partnera.
  9. Preuzimanje odgovornosti za rešavanje zajedničkih problema.
  10. Traženje stručne pomoći i bračnog savetovanja.

Suština zdravih bračnih odnosa je sposobnost supružnika da zajedno rešavaju probleme. Svi parovi imaju povremenih nesuglasica, ali neki ne znaju da ih rešavaju na pravi način.

Terapija za parove i bračno savetovanje su dobre opcije za rešavanje sukoba u teškim trenucima bračne krize. Profesionalne usluge će pomoći da Vam pokazatelji lošeg braka budu jasniji i da na neutralnom terenu krenete u pronalaženje trajnih rešenja za oboje.

Traženje stručne pomoći nije priznavanje slabosti, već razuman korak ka boljim odnosima. Uz moju pomoć se možete lakše opredeliti da li da nastavite ili da prekinete problematičnu vezu.

Resursi:

Psihoterapija Beograd
Ako Vam je potreba moja stručna pomoć slobodno me kontaktirajte.
Dr Radivoje Delić, lekar i psihoterapeut